Renovera din gamla moped

När man bestämt dig för att renovera upp en gammal moped så finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Utbudet på delar till mopeder är fortfarande rätt stort men en del saker kan vara riktigt svåra att få tag på bland annat till modeller som Husqvarna och ILO.

Tändspolar är det största bekymret vid renovering av mopeder då de är så kallad färskvara speciellt om de är av den gamla sorten med textilisolering. Isoleringen är hygroskopisk som innebär att den kan dra till sig fukt från luften runt omkring. Detta resulterar i att isoleringen bryts ned och tändspänningen minskar eller upphör. Köp aldrig en gammal tändspole (även om den inte är använd) be i så fall om att få häva köpet ifall den inte fungerar. Hittar man ingen tändspole som fungerar så kan man lägga ut lite extra pengar på att linda om den gamla spolen eller spara pengar om man avviker lite från originalskicket och monterar dit en ljusspole istället som får driva en utanpåliggande spole från en lite modernare moped.

Se också till att du vet vad det ska vara för motor och att den finns att få tag på om du köper en moped som saknar detta. Styren, reglage och sadlar brukar inte vara några större problem. Även hjul, skärmar och lampor är lite enklare att fixa då är det svårare att hitta kåpor då de mesta försvann då den andra generation av 15-åringar fick tag på mopeden. Även ramdelar kan vara kinkiga att hitta. Mycket kan man tillverka men pressade detaljer såsom motorkåpor till exempel är inget man fixar i en hast.

Allt är upp till dig som renoverar, vill du så kan du ju se till att den fungerar och att den går att köra med medan du letar de originaldelar som krävs för att så småningom få den komplett. Och har du åldern inne så gäller det att du skaffar dig lämpligt förarbevis för din moped. Kolla upp på nätet vad som gäller och var du kan få ditt körkort för mopeden du renoverat.