Lastbilsrallyn

Det finns inte så många rallyn i Sverige för lastbilar, Pärlrallyt som startade i slutet av 90-talet av några entusiaster inom veteranfordon och som tyckte det behövdes ett rally för tunga fordon. Dakar Rallyt är den mytomspunna tävlingen där man kan tävla med lastbil.

Tyvärr så meddelar arrangörerna på deras hemsida att det inte kommer att bli något Pärlrally 2015 men vi hoppas att de kommer tillbaks med tävlingen 2016. Att rallyt heter Pärlrallyt är för att tävlingen körs i Helsingborg och att den ligger i Öresunds Pärla. Under Vallåkra träffen under tidigare år har man kunnat se klassiska lastbilar från både Sverige, Schweiz, Tyskkland och Danmark. En fantastisk syn när alla gått i mål och över 200 lastbilar i veteranklassen är på plats.

Dakar Rallyt är en internationell tävling där faktiskt lastbilar är välkomna i en egen klass. Lastbilen måste väga mer än 3500 kg och de olika lastbilsklasserna är T4 och T5 där den första är de tävlande lastbilarna och T5 de lastbilar som följer med som servicebil under tävlingens gång. DAF som tillverkar lastbilar har ställt upp i Dakar Rallyt flera gånger men efter en otäck olycka 1988 inte ställde upp igen förrän 2002. Hur framtiden ser ut för DAF i Dakar Rallyt vet vi inte, men vi hoppas att vi kommer att få uppleva deras framfart genom Dakar framöver.