Bilvård i vinter

Vintermånaderna kan vara hårda mot bilen. Minusgraderna, vätan och isen, gruset och saltet på vägen och mörkret gör bilkörning lite svårare. Med rätt vård kan bilen klara sig bättre genom säsongen. Här följer våra bästa knep: 

vinterbil

Tvätta bilen varje vecka

En gång i veckan ska man göra till en gör-det-själv-hall eller stå i sitt varmgarage och tvätta bilen noggrant. Innan vintern kommer igång ska man göra en stortvätt med vaxning, för att skydda lacken så bra som möjligt. Det värsta för billacken är vägsaltet. Den korroderar lacken och ger upphov till rost och slutligen hål. Vägverket vill inte sluta med salt eftersom det fungerar bäst mot halka, men sprider numera så lite som möjligt för att skona bilar och förhindra uppkomsten av snömodd.

Byt ut gamla delar

En bil med några år på nacken kan behöver några nya reservdelar. Det kan vara tändstift eller batteriet som fått vara med lite för länge. Det är bäst att byta dessa innan de går sönder eftersom det kan leda till motorproblem. Och vintern är den sämsta tiden att bli fast i en liten parkeringsficka på E4:an och invänta hjälp. Mekster är en allroundbutik som säljer delar, bilvård och erbjuder service till alla bilmärken. Du kan exempelvis beställa hem ett nytt batteri och ha som back-up i bilen. Om man kallstartar bilen får batteriet jobba hårdare och har det börjat tappa kraft, räcker det inte alltid till och bilen blir stående.

Däcken

Så klart måste vi prata lite om däck i en sådan här artikel. Vinterdäcken ska hålla rätt mönstring, annars är man inte bara en trafikfara, man kan också åka på böter. Transportstyrelsen säger att vinterdäck till personbilar ska ha ett mönsterdjup på 3 millimeter. Är det under 3 mm är det dags att köpa nya. Om du har dubbdäck ska du också hålla koll på att det faktiskt finns dubb kvar på däcken, annars förlorar de sin förmåga.